Gerijpt kalkdeeg, putkalk
Vette luchtkalk, minimaal 96 maanden gerijpt in de kalkput, verkregen door het branden van kalksteen in een duizend oude traditionele hout gestookte kalkoven (CL90). Het kalkdeeg, putkalk, is een pasteus , wit en dik deeg verkregen uit de gebrande kalksteen van een 99% puur calciumcabonaat welke in de steengroeve is geselecteerd. Het brandproces duurt ongeveer 15 dagen op een constante temperatuur tussen 900ºC en 1000ºC. De kalkovens van Arabische oorsprong worden gevoed met het sprokkelhout van olijfboom, dennen en steeneik als brandstof. Na het blussen van de kalk wordt het verkregen kalkdeeg, putkalk, meer dan 8 jaar lang gerijpt in kalkputten.
Dit proces is de traditionele en handmatig wijze van kalk bereiden met respect voor historie en milieu. Deze historische bereidingswijze voegt unieke eigenschappen toe aan de vette kalk zoals een grote vervorm- en verwerkbaarheid, maakt mortels kneedbaar en soepel met een “snelle” carbonatatie.
Eigenschappen:
- Absorbeert bij carbonatatie 9,6kg CO2 per emmer.
- Voor witkalk of kalkverf van traditionele oppervlakken, zowel binnen als buiten.
- Als bindmiddel van mortels
- Conserveren of repareren van pleisterwerk, fresco schilderijen, en andere kunst.
- Voor monumentale restauraties of voor een nieuw design gebouw.
Kalkhouwer erkend als werelderfgoed
In 2011 werd de ambachtelijke kalk productie van Gordillo’s bekroond door UNESCO en opgenomen in de lijst van programma’s, projecten en activiteiten ter bescherming van het erfgoed en uitgeroepen tot immaterieel cultureel werelderfgoed. Kalk voorzien van CE keurmerk. Gordillo’s, cal de Morón Unesco
Verpakking:
1kg sample, 20 kg emmer, ± 250 kg vat
Samenvatting
Waardering
Gebruikerswaardering
5 based on 50 votes
Merk
Gordillo's
Product
Putkalk, kalkdeeg (96 maanden gerijpt)
Prijs
EUR 34.90
Beschikbaarheid
Available in Stock